Objavljeno: 06. 05. 2017 - 12:39
Upravljanje stresom i kriznim situacijama

Stres uzrokovan radom uzrok je 50% svih bolovanja u industriji i ostalim profesijama. Pritisak na radnom mjestu i nedostatak podrške od strane nadređenih struktura uvijek rezultiraju nekim oblikom radnog zakazivanja, a vrlo često i konkretnim zdravstvenim tegobama.

Vršimo konkretnu procjenu izloženosti stresom koristeći tzv. stres barometar, a koji uključuje procjenu  niza elemenata, a kao ključne elemente mogu se izdvojiti afektivna kontrola i međuljudski odnosi kao esencijalni dijelovi mentalnog zdravlja čije narušavanje uvijek prethodi i tjelesnim oštećenjima i bolestima. 

U direktnom izlaganju stresu i kriznim stanjima koristimo EMDR tehniku individualno ili timski.

Nadalje u radu koristimo progresivnu relaksaciju mišića  (PMR Progresive muscular relaxation)  po Jacobsonu koja je u širokoj primjeni već 80 godina i uključena je u zdravstvene sustave mnogih zemalja. Jacobson je utvrdio  da kod stresa ili straha dolazi do nesvjesne napetosti mišića te da mehanizam stvaranja mišićne napetosti  djeluje i u obrnutom smjeru tj. opuštanje mišića dovodi do osjećaja opuštenosti  i umirivanja, a postiže se i bolja prokrvljenost mišića uslijed smanjenja napetosti

Kako djeluje PRM metoda?

Osjećaj opuštanja postižemo tako što napnemo nakratko i potom dulje vrijeme opuštamo različite mišićne skupine. Pri tome možemo zapaziti razliku između stanja napetosti i opuštenosti mišića.

Svrha ove metode je bolje upoznati vlastito tijelo i prepoznati signale stresa kako bismo mogli pravovremeno primijeniti metodu opuštanja i dovesti se u dobro i opušteno stanje. Kada naučimo sami sebe brzo i lako dovesti u opušteno stanje, svakim novim provođenjem vježbi opuštanja postižemo sve bolji uspjeh s konačnim ciljem sposobnosti  trenutnog opuštanja.

„Ne ubija nas stres, nego naša reakcija na stres!“

Hans Selye

Upravljanje stresom i kriznim situacijama

Zainteresirani ste za program? Pošaljite upit

  Programi