Objavljeno: 06. 05. 2017 - 12:41
Trening razvoja sposobnosti mentalizacije

Mentalizacija je svjesnost o onome što se događa u umu nas samih kao i umu drugog čovjeka s kojim smo u interakciji.

Prema Holmesu, mentalizirati znači vidjeti sebe izvana i druge iznutra. Proces mentalizacije započinje u djetinjstvu, uči se kroz interakcije s bliskim primarnim figurama kroz identifikacijske procese. Sposobnost mentalizacije je proces i nastavlja se u odrasloj dobi, odnosno može se učiti te su moguća znatna poboljšanja sposobnosti mentalizacije. 

Znati mentalizirati, znači biti svjestan svojih osjećaja i osjećaja ljudi s kojima smo u interakciji. Mentalizacija je vještina koja se može razviti.

Nesposobnost ili nizak kapacitet za mentaliziranje neminovno dovodi do nerazumijevanja, rezultira teškoćama u odnosima s drugim ljudima. Razvijanje vještine mentalizacije poboljšava i daje kvalitetu odnosima koje živimo ili kojima smo okruženi u poslovnom okruženju. Sposobnost mentaliziranja omogućava da se bolje nosimo s emocionalnim stanjima samog sebe i drugih, a niska sposobnost mentaliziranja rezultira rigidnošću, nemogućnošću sagledavanja različitih perspektiva, sklonošću impulzivnim reakcijama, slabom regulacijom afekta. 

Iznošenje specifičnih problematičnih poslovnih situacija u grupnom procesu te facilitacija i prepoznavanje vlastitih reakcija i reakcija osobe u konfliktu te razumijevanje pozadine takvih reakcija. Emotivno razumijevanje sebe I drugih osoba u poslovnom okruženju predstavlja osnovu efikasne komunikacije I neophodno je za rješavanje konfliktnih situacija te efikasno vođenje ljudi.

Ovakva edukacija korisna je svakom zaposleniku, a svakako predstavlja dobrobit  za cijelu kompaniju kroz razvoj ove vještine, posebno kod zaposlenika koji su nadređeni drugim ljudima.

Stvaranjem uvida u vlastite kapacitete mentalizacije te poboljšanje istih, predstavlja osnovu za kvalitetnije poslovno funkcioniranje, posebice u procesu upravljanja ljudima.

Trening razvoja sposobnosti mentalizacije

Zainteresirani ste za program? Pošaljite upit

  Programi