Objavljeno: 06. 05. 2017 - 12:40
Razvoj timske kohezivnosti

Timska kohezivnost daje usmjerenost na zajednički cilj čime se postiže višestruka efikasnost u usporedbi s radom svakog pojedinca grupe. Ljudi mogu motivirati jedni druge – no kako to postići?

Vrlo često timsku kohezivnost ometa nepostojanje emotivne povezanosti ili pak konflikt koji onemogućava usmjerenost na zajednički cilj.

Ukoliko jedan od ta dva elementa remete rad tima, neće nam pomoći nikakav zajednički sustav nagrađivanja da se tim pomakne u željenom smjeru.

Visoko efikasna kohezivnost tima može se postići jedino kvalitetnom emocionalnom povezanošću a što podrazumijevanje poznavanje psihodinamskih procesa u grupi i pažljivim vođenjem grupe  kroz proces razvoja povjerenja I osjećaja pripadnosti te razrješavanjem konflikta u grupi.

Ovi elementi koji omogućavaju efikasnu timsku usmjerenost na poslovni cilj su – povezani s emotivnim reakcijama pojedinaca i grupe.

Članovi kohezivnog tima su emocionalno povezani . Upravo emocionalna povezanost omogućava da ustraju u naporu “u ime tima” kako bi postigli poslovne ciljeve. Osjećaj pripadnosti je nezamjenjiv izvor energije.

Razvoj timske kohezivnosti

Zainteresirani ste za program? Pošaljite upit

  Programi