Objavljeno: 05. 05. 2017 - 3:52

Znanstveno dokazana, vrlo uspješna psihoterapijska metoda koja omogućuje brzu desenzibilizaciju traumatskih sjećanja i kognitivno restrukturiranje koje vodi značajnom smanjenju simptoma (emocionalni stres, ometajuće misli, anksioznost, flashback, noćne more). 

Metoda se bazira na pokretima očima (ili druge forme naizmjenične stimulacije lijevo/desno: naizmjenično tapšanje/lupkanje po desnoj i lijevoj ruci, zvučni signali u lijevom pa desnom uhu) zajedno sa slikom jedne scene traumatskog događaja, negativnim uvjerenjima vezanim za nju, emocionalnom patnjom i fizičkim senzacijama olakšavaju obradu informacije do njenog razrješavanja. 

Istraživanja u kojima se proučavala efikasnost metode EMDR pokazuju da u prosjeku 3-6 seansi daje 77-100% remisiju PTSP-a kod žrtava pojedinačnih traumi, a 12 seansi je potrebno za žrtve višestrukih trauma kao kod npr. vojnika-povratnika iz rata.

Iako je u početku ova metoda bila korištena samo u tretmanu PTSP-a, u zadnje vrijeme koristi se i u tretmanu različitih psihičkih poremećaja kao što su drugi anksiozni poremećaji (npr. panični poremećaj s agorafobijom, različite fobije), zatim somatoformni poremećaji, poremećaji ličnosti, poremećaji raspoloženja naročito depresija te u tretmanu aspekata vezanih za samopoštovanje. EMDR se koristi za probleme iz prošlosti, sadašnjosti a i za željena ponašanja u budućnosti.

  Novosti