Objavljeno: 10. 05. 2017 - 4:00
Što je PMR metoda?

PMR (progresivna relaksacija mišića) je metoda po Jacobsonu koja je u širokoj primjeni već 80 godina i uključena je u zdravstvene sustave mnogih zemalja. Jacobson je utvrdio da kod stresa ili straha dolazi do nesvjesne napetosti mišića te da mehanizam stvaranja mišićne napetosti djeluje i u obrnutom smjeru tj. opuštanje mišića dovodi do osjećaja opuštenosti i umirivanja, a postiže se i bolja prokrvljenost mišića uslijed smanjenja napetosti.

Progresivno opuštanje mišića korisno je za uklanjanje kroničnog stresa, glavobolja, straha, a također poboljšava cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca. 

Kako djeluje PRM metoda?

Osjećaj opuštanja postižemo tako što napnemo nakratko i potom dulje vrijeme opuštamo različite mišićne skupine. Prilikom opuštanja mišića bitno je usredotočiti se na osjećaj opuštanja.Svrha ove metode je bolje upoznati vlastito tijelo i savladati svjesno opuštanje mišića. Kada naučimo sami sebe brzo i lako dovesti u opušteno stanje, svakim novim provođenjem vježbi opuštanja postižemo sve bolji uspjeh s konačnim ciljem sposobnosti trenutnog opuštanja.

  Novosti